Smiley face

Welkom bij het Veteranen Platform

Het Veteranen Platform behartigt de belangen van alle Nederlandse veteranen en hun relaties voor erkenning en waardering en waarborgen van zorg.

Doorn, 18 juni 2024

Buitengewoon lid

Tijdens de eerste algemeen ledenvergadering van dit jaar is de Stichting Veteranen Oegstgeest toegelaten als nieuw buitengewoon lid.

De Stichting Veteranen Oegstgeest is in 2020 van start gegaan als het Veteranencomité Oegstgeest. Per 22 juni 2022 hebben we onze status aangepast naar een stichting met ANBI status. Onze stichting bestaat uit louter vrijwilligers en we zijn trots dat we Buitengewoon lid van het Veteranen Platform mochten worden.

Wij stellen ons ten doel om onze Veteranen op een positieve wijze zichtbaar te maken binnen de Oegstgeester gemeenschap. We geven aan de Veteraan een rol van betekenis in de samenleving middels een breed gedragen maatschappelijke taakstelling.

Een aantal van onze doelstellingen:

  • Iedere 2e donderdag van de maand een Veteranencafé in het Dorpscentrum.
  • 2 maal per jaar een Saamhorigheidsmaaltijd/ Reünie.
  • Bijwonen en het leggen van kransen op 4 mei bij de Oorlogsgraven en het Oorlogsmonument in het bos van Wijckerslooth te Oegstgeest.
  • Maandelijks onderhoud van de Oorlogsgraven, het is een uniek gegeven in Nederland, dat wij, als Veteraan, de Oorlogsgraven mogen onderhouden.
  • Het maandelijks onderhoud van het Witte Anjerperkje voor het gemeentehuis.
  • Bezoeken van de minder mobiele Veteranen.
  • Ondersteuning van de jaarlijkse gemeentelijke Veteranenbijeenkomst op het gemeentehuis te Oegstgeest.

Doorn, 14 juni 2024

Maurice (Bassie) van Dreumel wint Witte Anjer prijs 2024

Het Nationaal Comité Veteranendag maakte gisteren de winnaar van de Witte Anjer Prijs 2024 bekend tijdens een ceremonie in Hotel des Indes in Den Haag. Jurylid luitenant-generaal b.d. Leo Beulen reikte samen met Jaap Smit, voorzitter van het Nationaal Comité Veteranendag, de prijs uit aan Maurice (Bassie) van Dreumel. Van Dreumel reed in 2008 met zijn peloton in Afghanistan op een bermbom en verloor daarbij zijn kameraden Mark en Dennis. Twee anderen raakten zwaargewond. Het werd een keerpunt in het leven van Maurice. Tot op de dag van vandaag houdt hij contact met zijn eenheid en de nabestaanden van Mark en Dennis.

Het nationaal Veteranen Platform feliciteert Maurice met het winnen van de Witte Anjer 2024.

Doorn, 13 juni 2024

Vernoeming project Helden op Kunstwerken

Op 24 mei vond de officiële vernoemingsceremonie plaats van het viaduct in de omgeving van Vroomshoop (daar waar de N341 de N36 kruist) vernoemd naar de omgekomen militair Tim Hoogland.

Tim Hoogland, geboren op 29 maart 1987, was tijdens zijn uitzending naar Afghanistan in 2007 woonachtig in Vroomshoop. Zijn contract bij defensie liep af, waardoor hij niet in aanmerking kwam voor uitzending naar Afghanistan. Voor Tim was er echter geen twijfel, zoals hij zelf zei kon hij niet thuis op de bank blijven zitten terwijl zijn maten naar Afghanistan gingen. Deze missie werd hem helaas fataal. Verder lezen

Doorn, 10 juni 2024

Jaarvergadering nationaal Veteranen Platform

Op vrijdag 07 juni hebben wij als nationaal Veteranen Platform onze jaarvergadering op het NLVi te Doorn gehouden met onze aangesloten lid organisaties, functionarissen vanuit defensie en andere belangenorganisaties.

Fijn om te zien dat er een hoge opkomst was, mede daardoor was het een levendige bijeenkomst waar wij de nodige informatie en standpunten met elkaar hebben kunnen uitwisselen. Ons jaarverslag incl. begroting over 2023 zijn goedgekeurd en zal naar de diverse belanghebbende worden verspreid. Verder zijn wij verheugd dat Marieke Lenstra als bestuurslid communicatie is gekozen en zitting heeft genomen in het bestuur. Wij hebben afscheid genomen van onze vice voorzitter Frank van der Vorm, die wij ook vanaf hier dankzeggen voor zijn inspanningen als vice voorzitter, tevens communicatiebestuurslid nationaal Veteranen Platform. Ook zijn deze jaarvergadering een achttal organisaties aangenomen als Buitengewoon lid.

Het geheel werd traditioneel afgesloten met een “blauwe hap”.

Doorn, 5 juni 2024

De 20e editie van de Nederlandse Veteranendag in het teken van 20 bijzondere verhalen

Campagnebeeld 20 jaar Veteranendag

Op zaterdag 29 juni aanstaande vindt voor de 20e keer de Nederlandse Veteranendag plaats. In aanloop naar de 20e editie verschijnt er wekelijks een bijzonder verhaal dat symbool staat voor één van de twintig edities.

Voorzitter van het Nationaal Comité Veteranendag Jaap Smit: “We willen deze verhalen vertellen om onze veteranen de waardering en erkenning te geven die ze vaak missen, maar wel verdienen. Voor de twintigste Veteranendag wilden we dan ook stilstaan bij een paar bijzondere veteranen die de afgelopen jaren ook veel voor Veteranendag en andere veteranen hebben betekend.”

Lees hier de verhalen van moed: 20 jaar Veteranendag

Doorn, 5 juni 2024

Nieuw lid

Tijdens de eerste algemeen ledenvergadering van dit jaar is de Vereniging Militaire Veteranen Gemert-Bakel toegelaten als nieuw lid.

De Vereniging Militaire Veteranen Gemert-Bakel is opgericht op 23 maart 1993. We zijn een vereniging met gemiddeld 70 leden, variërend van 27 jaar tot 96 jaar oud. In onze gemeente wonen 300 veteranen en/of nog dienende militairen die ook Veteraan zijn geworden na uitzending van een van de huidige missies. De vereniging heeft tot doel: het stimuleren van de samenhorigheid van de uitgezonden militairen. Door het organiseren van een zevental activiteiten: o.a. de jaarlijkse Sunset March Nijmegen, de dodenherdenking, Militaire Taptoe en de Gemert-Bakelse Veteranendag, probeert de vereniging de samenhorigheid te bevorderen. Tijdens deze activiteiten kunnen de leden, de oude of jonge veteranen met eventuele partner, gezellig hun verhalen met elkaar delen. Elke laatste donderdag van de maand organiseren we een lokale veteranen café waar iedereen welkom is, lid of geen lid.

Doorn, 4 juni 2024

Vernoeming project Helden op Kunstwerken

Op 3 mei vond de officiële vernoemingsceremonie plaats van de spoorbrug bij station Vathorst te Amersfoort vernoemd naar de omgekomen militair Christian van der Linden.

Christian van der Linden, geboren op 19 mei 1975, was tijdens zijn uitzending woonachtig in Amersfoort. In 1997 was hij op zijn 2e missie in Bosnië. Gedurende deze uitzending is hij op 11 februari 1997 om het leven gekomen.
Verder lezen

Doorn, 30 mei 2024

Omzetting buitengewoon lidmaatschap naar lidmaatschap

Tijdens de eerste algemeen ledenvergadering van dit jaar is besloten dat het buitengewoon lidmaatschap van de Red Beret Riders is omgezet naar het lidmaatschap.

Red Beret Riders is een veteranen motorvereniging van (oud) dragers van de rode baret. Wij organiseren motortoertochten met gelijkgestemden, soms met een militair tintje, waardoor saamhorigheid tussen de deelnemers ontstaat. Bij al onze activiteiten wordt getracht om bij te dragen aan de erkenning voor en waardering van veteranen vanuit de maatschappij. We beschikken over een 0-de lijns zorgsysteem waardoor -waar nodig- veteranen en hun relaties ondersteuning kan worden geboden.

Ook actief dienende en post actieve militairen met de veteranenstatus die niet gerechtigd zijn dan wel waren de rode baret te dragen, kunnen op eigen verzoek of op voordracht en na goedkeuring van het bestuur Vriend van de Red Beret Riders worden. De Red Beret Riders is opgericht op 16 januari 2013 en telt nu 121 leden, waarvan 119 veteraan.

Ons verenigingsmotto luidt: Ride with Pride.

Doorn, 29 mei 2024

Vernoeming project Helden op Kunstwerken

Op 3 mei vond de officiële vernoemingsceremonie plaats van het spoorviaduct over de Stadsring in het centrum van Amersfoort vernoemd naar de omgekomen militair Korporaal Cor Strik.

Cor Strik, geboren op 30 december 1985, was tijdens zijn uitzending woonachtig in Amersfoort. In 2007 was hij op missie met de Tijgercompagnie van de 11e Luchtmobiele Brigade in Afghanistan. Tijdens deze uitzending is hij gesneuveld.
Verder lezen

Doorn, 28 mei 2024

HET BEGIN VAN HET EINDE VAN DE TWEEDE WERELDOORLOG

Cornelis Haasnoot was erbij op 6 juni 1944. Met zijn schip landde hij op de kust van Normandië. Bij deze grootste overzeese operatie ooit vocht een gigantische troepenmacht zich met oorlogstuig aan land. Met als doel Europa te bevrijden van Nazi-Duitsland. Als ‘beloning’ krijgt Cornelis twee maanden gevangenisstraf. Voor ziekte bestond geen tijd. Varen was noodzakelijk, leven van minder belang.

De JULIANA was zijn achtste schip. In vredestijd zou Cornelis nooit voor deze kleine tanker hebben gekozen, maar in oorlogstijd viel er niets te kiezen. Het was dan ook een gedwongen huwelijk met een onbevallige en bovendien onwelriekende dame.

Lees het artikel over 80-jaar D-Day

Page 1 of 221 2 3 22

© 2015 Veteranen Platform – van Veteranen voor Veteranen