dhrvanWoenselDoorn 11 december 2015, Tijdens de eindejaarsbijeenkomst van het Veteranen Platform (VP) heeft de heer van Woensel een inleiding gehouden bij de boekpresentatie van het boek ‘Succes in een verloren oorlog’ van wijlen Bgen b.d. dr. Ben Bouman, die helaas april dit jaar op 92-jarige leeftijd is overleden. In zijn toespraak begon hij te zeggen dat dit boek een voorbeeld is van de ondersteuning die het Veteraneninstituut soms kan geven aan veteranen die hun verhaal in boekvorm willen uitgeven. Het is een uniek verslag van de tijd die Ben Bouman heeft doorgebracht in Nederlands-Indië. De heer van Woensel begon met het schetsen van de bijzondere levensloop van Ben Bouman, die in 1923 in Bandoeng in het voormalige Nederlands-Indië is geboren. Als student weigerde hij de loyaliteitsverklaring van de Duitsers te ondertekenen en dook onder in de buurt van Mook bij Nijmegen. In september 1944 raakte hij betrokken bij de Operatie Markert Garden. Hij trad op tolk en gids voor de Amerikaanse troepen en maakte op 20 september als enige Nederlander de beroemde Waaloversteek mee gezeten in één van de 26 canvas bootjes. Na de oorlog meldde hij zich als oorlogsvrijwilliger en via die weg kwam hij als officier van de artillerie terecht in Nederlands-Indië. Na terugkeer in Nederland bleef hij beroepsmilitair en zijn eindrang is Brigade-generaal.

Tijdens en na zijn studie geschiedenis deed de heer Bouman voor twee eerder uitgebrachte boeken en dit boek veel onderzoek o.a. ook in Indonesië, waar hij ook sprak met voormalige tegenstanders. Bouman schroomt niet om in zijn boek te wijzen op de onrechtmatige wijze waarop de strijdende partijen elkaar soms bestreden. Hij komt tot een genuanceerd beeld waarin hij zijn eigen Indië ervaring en zijn militaire kennis mengt met zijn reflecties als historicus. Om aan te geven dat Ben Bouman zonder wrok terug kijkt naar zijn ervaringen in het voormalig Nederlands-Indië, eindigt de heer van Woensel met een citaat uit het boek. ‘Persoonlijk denk ik – ondanks terugblik op een verloren oorlog – met voldoening terug aan onze Indië tijd bij het zo succesvolle 6e regiment veldartillerie. Bijvoorbeeld aan de vele acties en de ontlading na afloop ervan in de batterij kantine, vooral na gevechtscontact met de tegenstander’. Het genoemde succes schrijft Ben Bouman toe aan de kwaliteit van de Nederlandse soldaat. Zo is dit boek een eerbetoon aan de Nederlandse veteranen.
Na afloop van deze presentatie is het eerste exemplaar van het booek door de dochter van Ben Bouman overhandigd aan de dochter van een andere Indië veteraan, Gerdi Verbeet. Daarbij sprak Gerdi Verbeet de woorden ‘voor onze vaders’.

© 2015 Veteranen Platform – van Veteranen voor Veteranen