vn---nobelprijs-iiIn 1988 is aan de dertien VN-vredesmachten die in de periode van 1956 tot 1988 een vredesoperatie uitvoerden, de Nobelprijs voor de Vrede toegekend.

In de jaren tot 1988 heeft Nederland deelgenomen aan zeven van die VN-vredesmissies: Libanon (UNOGIL en UNIFIL), Egypte (UNEF-1), Congo (UNOC), Yemen (UNYOM), India/Pakistan (UNIPOM) en Syrië/Jordanië (UNTSO). Als erkenning voor de ruim 9.000 Nederlandse veteranen van die zeven vredesmachten heeft de minister van Defensie onlangs besloten een draaginsigne ‘Nobelprijs VN militairen’ in te stellen. Aanvragen kan hier.

Het concept-ontwerp van het draaginsigne, het bijbehorende instellingsbesluit en de verstrekking is in samenwerking met onder andere de Nederlandse UNIFIL-vereniging uitgewerkt. Van de veteranen die recht hebben op het draaginsigne maakt ruim 95% namelijk deel uit van UNIFIL (1979-1985). Zowel veteranen als nabestaanden van veteranen kunnen het draaginsigne vragen via onderstaande links.

Om in aanmerking te  komen voor het draaginsigne geldt een uitzendtijd van minimaal dertig dagen. De verificatie daarvan kost enige tijd. De draaginsignes worden naar verwachting vanaf september 2015 verstrekt. Veteranen en nabestaanden kunnen tijdens het aanvraagproces aangeven of zij het draaginsigne thuisgestuurd willen hebben, of dat zij het insigne uitgereikt willen krijgen. Er wordt nog nader bekeken hoe een uitreiking vorm kan krijgen. Zodra hierover meer duidelijkheid is, wordt hierover gecommuniceerd. Houdt de website van het Vi daarvoor in de gaten.

© 2015 Veteranen Platform – van Veteranen voor Veteranen