KPLMARNALG Jeroen Houweling

Krijgsmachtdeel: Koninklijke Marine / Korps Mariniers

Uitzending: Taskforce Uruzgan Afghanistan

Op zaterdagmiddag 17 april 2010 is de 29-jarige korporaal van de Mariniers …

Op zaterdagmiddag 17 april 2010 is de 29-jarige korporaal van de mariniers Jeroen Houweling bij een aanslag met een geïmproviseerd explosief om het leven gekomen. Bij deze aanslag verloor ook de 23-jarige marinier Marc Harders het leven. Eén andere marinier werd ernstig gewond.

De lichamen van de gesneuvelde militairen zijn naar Nederland overgebracht. Het lichaam van korporaal Houweling is in Nederland gecremeerd. Zijn asresten zijn bijgezet op de Nieuwe gemeentelijke begraafplaats in Purmerend. Marinier Harders is begraven op de gemeentelijke begraafplaats in Westerbork. Beide graven zijn ingericht en worden onderhouden door de Oorlogsgravenstichting.

De aanslag vond plaats omstreeks 15.00 uur lokale tijd (12.30 uur Nederlandse tijd) ongeveer 11 kilometer ten noorden van Kamp Holland, in de omgeving van de vooruitgeschoven militaire post Tabar in het Deh Rafshangebied. Korporaal Houweling en Marinier Harders maakten deel uit van de Battlegroup van de Taskforce Uruzgan. Op het moment van de aanslag nam de Battlegroup deel aan een grotere operatie om de veiligheid in het Deh Rafshangebied te versterken.

De militairen waren bezig met het opsporen van zogenoemde IED’s, geïmproviseerde explosieven. Bij die operatie zijn ook Afghaanse eenheden betrokken. Tijdens de Uruzgan-missie in Afghanistan waaraan Nederland van 2006 tot medio 2011 deelnam, zijn 25 Nederlandse militairen om het leven gekomen.

Purmerends viaduct vernoemd naar gesneuvelde marinier Jeroen Houweling

Purmerend – Ter nagedachtenis aan de Purmerendse in Afghanistan omgekomen marinier Jeroen Houweling is er maandag 4 mei een naamplaquette aangebracht aan de brug/viaduct over het Noord-hollands Kanaal (Neckerstraat) in de A7.

Rijkswaterstaat heeft, in samenwerking met het Ministerie van Defensie, aan de gemeente Purmerend een verzoek gedaan om een brug of viaduct te vernoemen naar een omgekomen militair en inwoner van onze gemeente: Korporaal J.M. Houweling. In het hele land worden omgekomen militairen geëerd met de vernoeming van bruggen en viaducten.