MARN 1 ALG Marc Harders

Krijgsmachtdeel: Koninklijke Marine / Korps Mariniers

Uitzending: Taskforce Uruzgan Afghanistan

Op zaterdagmiddag 17 april 2010 is de 23-jaruge marinier 1e klas algemeen …

Op zaterdagmiddag 17 april 2010 is de 23-jarige marinier Marc Harders bij een aanslag met een geïmproviseerd explosief om het leven gekomen. Bij deze aanslag verloor ook de 29-jarige korporaal van de mariniers Jeroen Houweling het leven. Eén andere marinier werd ernstig gewond.

De lichamen van de gesneuvelde militairen zijn naar Nederland overgebracht. Het lichaam van korporaal Houweling is in Nederland gecremeerd. Zijn asresten zijn bijgezet op de Nieuwe gemeentelijke begraafplaats in Purmerend. Marinier Harders is begraven op de gemeentelijke begraafplaats in Westerbork. Beide graven zijn ingericht en worden onderhouden door de Oorlogsgravenstichting.

De aanslag vond plaats omstreeks 15.00 uur lokale tijd (12.30 uur Nederlandse tijd) ongeveer 11 kilometer ten noorden van Kamp Holland, in de omgeving van de vooruitgeschoven militaire post Tabar in het Deh Rafshangebied. Korporaal Houweling en marinier Harders maakten deel uit van de Battlegroup van de Taskforce Uruzgan. Op het moment van de aanslag nam de Battlegroup deel aan een grotere operatie om de veiligheid in het Deh Rafshangebied te versterken.

De militairen waren bezig met het opsporen van zogenoemde IED’s, geïmproviseerde explosieven. Bij die operatie zijn ook Afghaanse eenheden betrokken. Tijdens de Uruzgan-missie in Afghanistan waaraan Nederland van 2006 tot medio 2011 deelnam, zijn 25 Nederlandse militairen om het leven gekomen

Drents ecoduct vernoemd naar gesneuvelde marinier 1 algemeen Marc Harders

Rijkswaterstaat heeft een ecoduct over de A28 vernoemd naar Marc Harders, een marinier die in Uruzgan om het leven kwam. Een plaquette met zijn naam is gisteravond aangebracht op het ecoduct bij het Drentse dorp Spier.

Het Korps Mariniers wil omgekomen leden eren met de vernoeming van bruggen en viaducten. De onthulling van het naambord zou gepaard gaan met een officiële plechtigheid op 12 mei, maar die is uitgesteld vanwege de coronamaatregelen, meldt RTV Drenthe.

Marc Harders uit Westerbork zat in een rupsvoertuig dat in april 2010 op een bermbom reed in de Afghaanse provincie Uruzgan. Hij was 23 jaar oud. Ook korporaal Jeroen Houweling (29) uit Purmerend kwam daarbij om het leven. Een derde marinier raakte gewond. Het waren de eerste mariniers die in het gebied omkwamen.

Een viaduct over de A7 bij Purmerend zal vernoemd worden naar Houweling. Er worden dit jaar zeven bruggen en viaducten naar omgekomen militairen vernoemd. Projectleider Tom de Bok van het Veteranen Platform: “De intentie is om zoveel mogelijk gesneuvelde militairen bij vredesoperaties op deze manier in herinnering te houden.”