EINDHOVEN – 11 september 2017. Veteranen die in de clinch liggen met Defensie kunnen sinds 2014 aankloppen bij Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen. Voor die tijd was een conflict tussen veteranen en het leger een zaak van Defensie. Van Zutphen bracht vrijdag met enkele medewerkers een kennismakingsbezoek aan de Eindhovense veteraneninloop De Treffer.
Lucas Nuchelmans 11-09-17, 16:39

Bericht facebook
Bericht Twitter

,,Ik wil graag weten waar veteranen elkaar ontmoeten, waar ze zoal over praten en natuurlijk ook waar ze tegen aanlopen.”

Individuele kwesties kwamen niet op tafel. ,,Het gaat nu vooral om een algemeen beeld. Daarbij gaat het niet alleen om de problemen tussen veteranen en hun voormalige werkgever. Het gaat ook om verbetering van de beeldvorming rondom veteranen die meer zijn dan militairen die tijdens een vredesmissie een trauma hebben opgelopen.”

Voorzitter Huub Vleeshouwers van de Stichting Veteranen Brabant Zuid Oost (SVBZO): ,,Voor veteranen is De Treffer een veilige plek. Een thuis waar ze hun verhaal kwijt kunnen zonder dat er geoordeeld wordt.”

Vleeshouwers geeft voorbeelden van wat de veteranen zoal doen. ,,Veteraan voor de Klas, we helpen bij de terugkeer in de maatschappij en organiseren bijeenkomsten. En we zijn maatschappelijk actief, onder meer in de wijk De Bergen die ons zo gastvrij heeft opgenomen.”

Complex
Mattthijs van der Hoeven is binnen de 170 medewerkers tellende organisatie van de Nationale Ombudsman een van de aanspreekpunten voor veteranen. ,,Veteranen weten ons steeds beter te vinden, zo’n 150 vorig jaar. Ze vragen advies en hulp op allerlei gebied. Van problemen met de belasting, het UWV en pensioenfondsen tot meer complexe zaken. En dan is het goed dat een onafhankelijk orgaan als de Ombudsman hen daarbij kan helpen.”

Dat vindt ook veteraan Wassilios Athanasiadis (41) die in 2007 zwaargewond raakte tijdens zijn uitzending in Afghanistan. De oud-sergeant vecht al tien jaar voor zijn rechten bij de psychische en fysieke afhandeling van zijn geschil met Defensie. ,,Ik wil vooral erkenning. Er is al veel verbeterd in de nazorg aan veteranen, maar nog steeds komen te veel jongens tussen wal en schip terecht. Met alle frustraties van dien.”

© 2015 Veteranen Platform – van Veteranen voor Veteranen