Doorn, 27 juni 2022

Vier F-35’s raasden vandaag over het centrum van Den Haag. De zogenoemde fly past maakte deel uit van het eerbetoon aan de duizenden veteranen. Ze waren samengekomen voor de Nederlandse Veteranendag. Voor menigeen een kameraadschappelijk weerzien, soms na vele jaren.

De dag was soms ernstig, maar vooral vrolijk, met muziek, een hapje, een drankje, veel muziek, een lach en soms een traan.

Onder grote publieke belangstelling trokken sinds de ‘coronastop’ weer zo’n 100 detachementen, gevormd door meer dan 3.000 militairen door de Hofstad. Het betrof mannen en vrouwen die onder meer zijn ingezet voor gevechtsacties, speciale operaties, het ruimen van geïmproviseerde explosieven of vredeshandhaving overal ter wereld.

Toegejuicht

Vandaag was het hun dag, toegejuicht door een deel van de Nederlandse bevolking en door collega’s in de lucht. Want niet alleen F-35’s maakten deel uit van de fly past. Ook historische toestellen, zoals Harvards en een Beechcraft en enkele helikopters maakten er deel van uit.

‘Cravate’ aan vaandels van 18 eenheden

Koning Willem-Alexander nam het defilé af. Eerder die dag bevestigde hij tijdens een besloten ceremonie op de Hofvijver aan de vaandels van 18 eenheden een ‘cravate’. Die is bedoeld als onderscheiding voor de militaire acties in Afghanistan.

Den Haag, 25 juni 2022 –
Koning Willem Alexander reikt de Vaandelopschriften uit.
© 2015 Veteranen Platform – van Veteranen voor Veteranen