Kapitein-vlieger René Zeetsen

Krijgsmachtdeel: Koninklijke Luchtmacht

Uitzending: MINUSMA Mali

Het is 17 maart 2015 als René Zeetsen tijdens een schietoefening crasht met een Apache helikopter. Zeetsen is op dat moment in Mali voor een VN-vredesmissie. Hij maakte deel uit van het 301 Apache Squadron van het Defensie Helikopter Commando. Kapitein-vlieger Zeetsen overleeft de crash, net als de andere inzittende Ernst Mollinger, niet. René is 30jaar oud geworden.

Oorlogsgraf
Op 26 maart 2015 is René in besloten kring gecremeerd. Het was zijn laatste wens om uitgestrooid te worden op de plek waar zijn opa is overleden in Baarlo. Daar is ook een boom geplant.

MINUSMA
De Verenigde Naties (VN) proberen de veiligheid en stabiliteit in Mali te herstellen. Dit gebeurt met de Multidimensional Integrated Stabilisation Mission in Mali (Minusma). Nederland leverde van april 2014 tot 1 mei 2019 een belangrijke en grote bijdrage aan de missie. Nederlandse militairen voerden in die periode gezamenlijk meer dan 1.200 eendaagse en 120 meerdaagse patrouilles uit. Die waren om informatie te verzamelen voor het hoofdkwartier in Bamako. De Nederlandse militairen voerden in Mali vooral verkenningen uit en verzamelden inlichtingen. Die informatie gebruikte de commandant van de VN-missie om operaties voor te bereiden.
De Nederlanders vormden daarmee de ‘oren en ogen’ binnen de VN-missie. Daarnaast hielpen civiele deskundigen de Malinese politie en rechtsstaat te verbeteren.

Viaduct A73 vernoemd naar René Zeetsen

Het viaduct A73 (Venloseweg) is op 3 december 2021 vernoemd naar kapitein-vlieger René Zeetsen.