Soldaat der 1e klasse Christian van der Linden

Krijgsmachtdeel: Koninklijke Landmacht

Uitzending: Bosnië

Christian van der Linden, geboren op 19 mei 1975, was tijdens zijn uitzending woonachtig in Amersfoort. In 1997 was hij op zijn 2e missie in Bosnië. Gedurende deze uitzending is hij op 11 februari 1997 om het leven gekomen.

Hij was toen samen met 8 collega’s bezig met een verkenningsrit in een YPR (pantservoertuig) in de omgeving van Novi Travnik. De route waar het voertuig zich op bevond was door het slechte weer bedekt met ijs en modder. Tijdens de bewuste rit begon plotseling het pantservoertuig te glijden en stortte 150 meter omlaag een ravijn in. Twee militairen, waaronder Christian, verloren daarbij het leven. De overige 7 inzittenden raakten gewond. Omwonenden snelden direct toe om hulp te verlenen, maar dat mocht voor Christian en zijn collega niet meer baten.

Christian is overgebracht naar Nederland en begraven op de begraafplaats “Rusthof” te Amersfoort.

Vernoeming spoorviaduct
In 2022 is met instemming van de nabestaanden en ProRail de spoorbrug bij station Vathorst te Amersfoort naar hem vernoemd. De spoorbrug is daarmee een passende en blijvende herinnering aan hen die zich onvoorwaardelijk voor de vrijheid en veiligheid van anderen hebben ingezet.

Christian van der Linden