MARN 1 ALG Rico Bos

Krijgsmachtdeel: Koninklijke Marine  / Korps Mariniers

Uitzending: UNTAC

“Dying for freedom is not the worst that could happen, being forgotten is”

In 2019 kwam de Stichting Coördinatie 75 jaar Vrijheid met het idee om bruggen en viaducten te vernoemen naar militairen die zijn omgekomen door en tijdens inzet vanaf de Korea periode. Uiteraard gebeurt dit in overleg met de nabestaanden. De uitvoering van dit project is belegd bij het Veteranen Platform.
Inmiddels zijn 7 van de 43 kunstwerken vernoemd en zijn er 2 officieel onthuld.
Gisteren was de vernoemingsceremonie in Steenwijkerland voor Marinier der 1e klasse Rico Bos, die in 1993 in Cambodja om het leven kwam.
Het betrof een spoorbrug en de uitvoering was dan ook in handen in ProRail. Een mooie en waardige ceremonie die recht doet aan de erkenningen en waardering vanuit de maatschappij. Respect voor de veteranen die zich namens ons allen hebben ingezet vrede en vrijheid en daar het hoogste offer voor hebben betaald.

Vrijheid is niet gratis; lest we forget.

Spoorbrug bij Buurtschap Witte Paarden naar MARN 1 ALG Rico Bos.

De nieuwe spoorbrug bij buurtschap Witte Paarden (gemeente Steenwijkerland) draagt sinds 27 september 2021 de naam van marinier der 1e klasse Rico Bos uit Wierden. Bos overleed in 1993 op 18-jarige leeftijd aan de gevolgen van een ongeluk.

Dat gebeurde tijdens de United Nations Transitional Authority in Cambodia (UNTAC).

Bos bevond zich in een legertent toen een per ongeluk afgevuurde kogel hem trof. De ceremoniële onthulling van zijn naam werd bijgewoond door nabestaanden, vertegenwoordigers van de Koninklijke Marine en van ProRail.