Korporaal der 1e klasse Luc Janzen
Krijgsmachtdeel: KL
Uitzending: Afghanistan
Op 25 augustus 2023 is in de gemeenteraad van Echt-Susteren besloten om het viaduct (Havenweg), daar waar de Aasterbergerweg de A2 bij Echt kruist, te vernoemen naar de omgekomen militair Korporaal der 1e klasse Luc Janzen.
Op initiatief van de Stichting Coördinatie 75 jaar Vrijheid heeft het ministerie van Defensie en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat samen met het Veteranen Platform een plan ontwikkeld om bruggen en viaducten te vernoemen naar de militairen die tijdens hun inzet voor vredesmissies, vanaf de VN-missie in Korea zijn omgekomen. In het gehele land zullen in de komende jaren viaducten vernoemd gaan worden. Ook Luc Janzen (geboren 29 oktober 1984 te Tilburg) kwam niet thuis van zijn uitzendmissie in Afghanistan. Hij overleed op 22 mei 2010 in de Tangivallei te Uruzgan (Afghanistan).
Met instemming van de nabestaanden en gemeente Echt-Susteren wordt de naam van Luc Janzen op het viaduct bij Echt vermeld. Het viaduct krijgt de naam ‘Korporaal der 1e klasse Luc Janzen’. Hiermee biedt dit object een passende en blijvende herinnering aan hen die zich onvoorwaardelijk voor de vrijheid en veiligheid van anderen hebben ingezet.
Luc is op 29 oktober 1984 geboren te Tilburg. Luc wordt in 2010 voor de tweede keer uitgezonden naar Uruzgan (Afghanistan). Tijdens zijn uitzending is Luc woonachtig in Echt (Gemeente Echt-Susteren). Op 22 mei 2010 stuit een Frans-Afghaanse eenheid in de buurt van Deh Rawod op een IED (bermbom). De hulp van de Nederlanders wordt ingeroepen om de bom onschadelijk te maken. Zij slaagden erin om het explosief te ruimen. Luc maakte deel uit van de eenheid die bovengenoemde hulp bood. Het voertuig, waarin Luc zich bevond, reed later op een ander IED. De klap was zo groot dat Luc het ongeval niet overleefde en 4 Nederlandse collega’s gewond raakten waarvan 2 zwaargewond. Luc wordt overgebracht naar Kamp Holland waar op indrukwekkende wijze afscheid van hem genomen wordt. Het stoffelijk overschot van Luc wordt naar Nederland overgevlogen waar hij, onder grote belangstelling, op de R.K. Begraafplaats te Pey-Echt begraven wordt.