Kanonnier der 1e klasse Bas Alsemgeest

Krijgsmachtdeel: KL

Uitzending: Bosnië

Tijdens zijn uitzending is hij woonachtig in Naaldwijk (Gemeente Westland). In april 2001 wordt hij uitgezonden naar Bosnië. Een klus die hij met groot enthousiasme tegemoet ziet. Op 8 mei 2001 wordt Bas tijdens een “crowd and riot control-oefening” door een tank overreden. Hij werd door de bestuurder niet opgemerkt hetgeen hem noodlottig werd. In Bugonjo heerste grote verslagenheid. Na een ceremonie in Bugonjo en Split wordt het stoffelijk overschot van Bas naar huis gevlogen. Bas wordt, met militaire eer en onder grote belangstelling, begraven op de Gemeentelijke begraafplaats te Naaldwijk.

Vernoeming viaduct

het College van B&W van Westland besloten om het viaduct in de Gemeente Westland, daar waar de Coldenhovelaan de A20 (bij De Lier) kruist,  te vernoemen naar de omgekomen militair Kanonnier der 1e klasse Bas Alsemgeest.

Met instemming van de nabestaanden wordt de naam van Bas Alsemgeest op het viaduct bij De Lier vermeld. Het viaduct krijgt de naam ‘Kanonnier der 1e klasse Bas Alsemgeest’. Hiermee biedt dit object een passende en blijvende herinnering aan hen die zich onvoorwaardelijk voor de vrijheid en veiligheid van anderen hebben ingezet.

Bas Alsemgeest