Sergeant Mark Weijdt

Krijgsmachtdeel: KL

Uitzending: Afghanistan

Tijdens zijn uitzending was Mark woonachtig in Druten. In 2008 wordt hij voor de 3e keer uitgezonden, de tweede keer naar Afghanistan. Op de bewuste 19e december 2008 wordt de eenheid van Mark ingezet om een terugtrekkende NL eenheid te ondersteunen vanaf de flanken. Deze eenheid was tijdens de terugtrekking in contact gekomen met vijandelijke troepen. Mark is samen met zijn groep tijdens deze actie op een hoger terreindeel terecht gekomen om daar precisievuur uit te geven. Toen Mark naast zijn collega wilde gaan liggen, kwam een IED (bermbom) tot ontploffing. Dit werd Mark noodlottig. Het stoffelijk overschot van Mark is afgevoerd naar Kamp Holland en van daaruit overgebracht naar Nederland.

De as van Mark is bijgezet op de R.K. begraafplaats te Puiflijk.

Vernoeming viaduct

Op 12 juli 2023 is door de Provincie Gelderland besloten om het viaduct over de  N322 bij Afferden (daar waar de Schriksestraat de N322 kruist) te vernoemen naar de omgekomen militair Sergeant Mark Weijdt.

Op initiatief van de Stichting Coördinatie 75 jaar Vrijheid heeft het ministerie van Defensie en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat samen met het Veteranen Platform een plan ontwikkeld om bruggen en viaducten te vernoemen naar de militairen die tijdens hun inzet voor vredesmissies, vanaf de VN-missie in Korea zijn omgekomen. In het gehele land zullen in de komende jaren viaducten vernoemd gaan worden. Ook sergeant Mark Weijdt geboren 29 oktober 1984 te Nijmegen kwam niet thuis van zijn uitzendmissie in Afghanistan.  Hij overleed op 19 december 2008 in de omgeving van Chora te Uruzgan (Afghanistan).

Met instemming van de nabestaanden en de Provincie Gelderland wordt de naam van Mark Weijdt op het viaduct bij Afferden (Gemeente Druten) vermeld. Het viaduct krijgt de naam ‘Sergeant Mark Weijdt’. Hiermee biedt dit object een passende en blijvende herinnering aan hen die zich onvoorwaardelijk voor de vrijheid en veiligheid van anderen hebben ingezet.

Mark Weijdt