Kapitein Ber Kamevaar

Krijgsmachtdeel: KL

Uitzending: Korea

Viaduct wordt vernoemd naar omgekomen militair

Op 19 januari 2023 heeft het College van B&W van Arnhem besloten om een viaduct van het verkeersplein Waterberg te vernoemen naar de omgekomen militair Kapitein Ber Kamevaar.

Vorig jaar was het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd van de Duitse bezetter. Op initiatief van de Stichting Coördinatie 75 jaar Vrijheid heeft het ministerie van Defensie en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat samen met het Veteranen Platform een plan ontwikkeld om bruggen en viaducten te vernoemen naar de militairen die tijdens hun inzet voor vredesmissies, vanaf de VN-missie in Korea zijn omgekomen. In het gehele land zullen in de komende jaren viaducten vernoemd gaan worden. Ook Ber Kamevaar inwoner van Arnhem kwam niet thuis van zijn VN-missie in Korea. Hij overleed op 18 maart 1953 tijdens zijn inzet in het Nederlands Detachement Verenigde Naties (NDVN).
Met instemming van de nabestaanden wordt de naam van Ber Kamevaar op een viaduct van het verkeersplein Waterberg vermeld. Het viaduct krijgt de naam ‘Kapitein Ber Kamevaar’. Hiermee biedt dit object een passende en blijvende herinnering aan hen die zich onvoorwaardelijk voor de vrijheid en veiligheid van anderen hebben ingezet.

Ber Kamevaar (18 maart 1953)

Arie is geboren op 27 augustus 1927 te Arnhem. Hij was ongehuwd. Op 18 maart 1953 liep hij tijdens een patrouille in de Samichen Vallei in een hinderlaag en werd door granaatscherven dodelijk getroffen. Ber is begraven op de United Nations Memorial Cemetery Busan te Korea.

Ber Kamevaar