Doorn, 24 januari 2023
Wie sinds sep van afgelopen jaar over, onder of langs het verkeersknooppunt Waterberg bij Arnhem heeft gereden kan het niet hebben gemist. 3 viaducten zijn vernoemd naar omgekomen militairen die namens Nederland de vrede hebben gediend in het buitenland en daarbij het hoogste offer hebben gebracht. 2 van hen verloren hun leven in de ‘vergeten’ Korea-oorlog als lid van het Nederlands Detachement Verenigde Naties (NDVN). Het betrof kapitein Ber Kamevaar (1927-1953) en de sergeant Arie van Vlaanderen (1925-1952). De derde veteraan is Jeffrey Broere (1974-1995). Hij kwam 3 dagen voor zijn 21e verjaardag om het leven bij een mortier aanval, als lid van Dutchbat 3 in Bosnië. Hij was de eerste Ned militair die door gevechtshandelingen om het leven kwam sinds 1962.

Afgelopen week was er een stijlvolle ceremonie in het gemeentehuis van Arnhem om stil te staan bij hun offers, hun namen te noemen en hun verhaal te vertellen.
Knooppunt Waterberg brengt op deze manier verleden en heden bij elkaar en waarschuwt ons voor de toekomst: vrijheid is niet gratis. We zijn pas dood als we worden vergeten. Lest we forget!

© 2015 Veteranen Platform – van Veteranen voor Veteranen