Soldaat der 1e klasse Tim Hoogland

Krijgsmachtdeel: Koninklijke Landmacht

Uitzending: Afghanistan

Tim Hoogland, geboren op 29 maart 1987, was tijdens zijn uitzending naar Afghanistan in 2007 woonachtig in Vroomshoop. Zijn contract bij defensie liep af, waardoor hij niet in aanmerking kwam voor uitzending naar Afghanistan. Voor Tim was er echter geen twijfel, zoals hij zelf zei kon hij niet thuis op de bank blijven zitten terwijl zijn maten naar Afghanistan gingen.

“Samen aan gewerkt, samen afmaken, dat was zijn credo.”

Deze missie werd hem helaas fataal. Zijn eenheid was op die bewuste 20 september bezig om informatie te verzamelen rondom een mogelijke IED-locatie (bermbom). In de ochtend voerde de eenheid gesprekken met de plaatselijke bevolking. Nadat de eenheid in de middag de verkenning voortzette, werden zij onverwachts onder vuur genomen door leden van de Taliban. Tim werd hierbij dodelijk geraakt. Op dat moment was het door de hevigheid van het vuurgevecht niet mogelijk om het lichaam van Tim te bergen. Onder zwaar vijandelijk vuur werd uiteindelijk het lichaam van Tim geborgen, waarna hij werd overgebracht naar het Nederlandse kamp. Tim is de eerste militair die tijdens de missie in Uruzgan sneuvelde door vijandelijk vuur. Op 25 september is Tim vervoerd naar Nederland en daar overdragen aan de familie.

Tim is begraven op de Nieuwe gemeentelijke begraafplaats Dennenhof te Den Ham.

Vernoeming spoorviaduct
In 2022 is in samenspraak met de nabestaanden door de Gemeente Twenterand besloten om het viaduct in de omgeving van Vroomshoop (daar waar de N341 de N36 kruist) te vernoemen naar de omgekomen Soldaat der 1e klasse Tim Hoogland. Het viaduct is hiermee een passende en blijvende herinnering aan hen die zich onvoorwaardelijk voor de vrijheid en veiligheid van anderen hebben ingezet.

Op 14 mei 2024 is Tim, in het bijzijn van zijn ouders. zus, oom en de burgemeester van Twenterand, geëerd. Daarnaast was er ook een forse delegatie Stoters aanwezig, zowel huidige als collega’s die met hem in Afghanistan dienden. De familie kreeg tijdens deze ceremonie een replica van het bord overhandigd.

Tim Hoogland