Doorn, 17 april 2023
“Herinnering aan de inzet voor vrijheid en veiligheid”

Viaduct vernoemd naar omgekomen militair

Het viaduct waar de A2 de Stationsweg Breukelen kruist wordt vernoemd naar de omgekomen militair Korporaal Gerrit-Jan van Barneveld. Dat besloot het college van burgemeester en wethouders op 4 april 2023.
Burgemeester Ap Reinders: “De vernoeming van het viaduct is een blijvende herinnering en respectvol eerbetoon aan Gerrit-Jan van Barneveld. Zijn inzet en die van anderen voor vrijheid en veiligheid verdienen dat.”

Overleden tijdens inzet voor Vredesmissie in Libanon
Ook Gerrit-Jan van Barneveld kwam niet thuis van zijn VN-vredesmissie in Libanon (United Nations Interim Force in Lebanon – UNIFIL). Deze missie vond plaats van 25 februari 1979 tot 6 november 1985. Ruim 9.000 militairen werden uitgezonden. Gerrit-Jan van Barneveld overleed op 4 december 1980 te As Sidiquine (Libanon) toen hij een elektriciteitsleiding aan het repareren was en daarbij een ongeluk kreeg. Hij was toen 22 jaar. Het stoffelijk overschot van Gerrit-Jan is kort na het ongeval overgebracht naar Nederland. Gerrit-Jan is begraven op de nieuwe gemeentelijke begraafplaats te Breukelen.

Blijvende herinnering aan Korporaal Van Barneveld
Met instemming van de nabestaanden en gemeente Stichtse Vecht wordt de naam van Gerrit-Jan van Barneveld op het viaduct bij de A2 bij Breukelen vermeld. Het viaduct krijgt de naam ‘Korporaal Gerrit-Jan van Barneveld’. Zo wordt het een passende en blijvende herinnering aan hem en al die anderen die zich onvoorwaardelijk hebben ingezet voor de vrijheid en veiligheid van anderen. In overleg met de nabestaanden wordt nog een officiële vernoemingsceremonie ingepland.

Vernoemen van bruggen en viaducten
Op initiatief van Stichting Coördinatie 75 jaar Vrijheid hebben het ministerie van Defensie, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en het Veteranen Platform een plan ontwikkeld om bruggen en viaducten te vernoemen naar de militairen die zijn omgekomen tijdens hun inzet voor vredesmissies, vanaf de VN-missie in Korea (1950 – 1955). In het hele land worden de komende jaren viaducten vernoemd.

© 2015 Veteranen Platform – van Veteranen voor Veteranen