Doorn, 4 februari 2021

DUIVEN – Het viaduct Duivense Broek over de A12 in Duiven wordt vernoemd naar de in Uruzgan omgekomen militair Jos Leunissen (44). Dat heeft het college van burgemeester en wethouders van Duiven besloten. Het viaduct krijgt de naam Sergeant-majoor Jos Leunissen brug.


Leunissen stierf tijdens de missie in de Afghaanse provincie in juni 2007 door een explosie van een eigen mortier. Hij liet een vrouw en dochter achter. In Duiven was hij actief in het vrijwilligerswerk.

Vorig jaar was het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. De ministeries van Defensie en Infrastructuur en Waterstaat ontwikkelden in dat kader samen met het Veteranen Platform een plan om bruggen en viaducten te vernoemen naar militairen die sinds de Koreaanse Oorlog tijdens hun inzet voor vredesmissies omkwamen.

Een andere Gelderse veteraan die geëerd wordt met een kunstwerk is Jeroen Severs uit Zoelmond. Hij overleed op 29-jarige leeftijd op missie in Irak. Voor beide Gelderlanders zal het bordje nog geplaatst worden. “Een bord en een vernoemingsceremonie zijn belangrijk”, vertelt De Bok. “We doen dit om Nederlanders erop te attenderen dat er militairen omkomen voor de vrijheid.”

© 2015 Veteranen Platform – van Veteranen voor Veteranen