Op dinsdag 16 juni j.l. is het viaduct Driehuis (A50 / afslag 12 / Veghel Noord) in de gemeente Meierijstad vernoemd naar de omgekomen F16-piloot Michael Donkervoort. Ook Michael Donkervoort (Kootwijkerbroek, 1977), militair en inwoner van Veghel, kwam niet thuis van een missie. Hij stierf op 31 augustus 2006 in Afghanistan. Met instemming van de nabestaanden en gemeente Meierijstad is de naam van Michael Donkervoort op het viaduct Driehuis vermeld.
Het viaduct heeft als naam ‘Kapitein-vlieger Michael Donkervoort’ gekregen. Eveneens op dinsdag 16 juni 2020 zijn in gemeente Tilburg twee viaducten vernoemd naar omgekomen militairen. De brug Heukelomseweg in Berkel-Enschot heeft de naam van Eerste-luitenant Tom Krist gekregen en de brug Abcoven de naam van Korporaal Kevin van de Rijdt.
Met instemming van de nabestaanden en gemeente Tilburg werden de namen van de militairen op de viaducten vermeld. De objecten bieden zo een passende en blijvende herinnering aan hen die zich voor de vrijheid en veiligheid van anderen onvoorwaardelijk hebben ingezet.

Michael Donkervoort (1977-2006)
Kapitein-vlieger Donkervoort (Kootwijkerbroek, 1977), inwoner van Veghel, kwam niet thuis van een missie, hij stierf op 31 augustus 2006 op slechts 29-jarige leeftijd in Afghanistan. Hij crashte met een snelheid van 1500 kilometer per uur om onopgehelderde oorzaak tegen een rots, halverwege de stad Kabul en de provincie Uruzgan. Hij maakte deel uit van het 313 Squadron van de Vliegbasis Volkel. Postuum kreeg hij al het gevechtsinsigne toegekend.
Donkervoort zond een noodsignaal uit, maar wist de schietstoel niet te activeren voordat zijn F16 op een hoogte van 10 kilometer in een vrije val raakte. De commissie die onderzoek deed naar het neergestorte gevechtsvliegtuig, vond het niet waarschijnlijk dat het toestel uit de lucht werd geschoten.

Tom Krist (1983-2007)
Tom wordt geboren op 4 februari 1983 in Tilburg en woont in Berkel-Enschot. Hij meldt zich voor militaire dienst bij de Koninklijke Landmacht en wordt als 1e luitenant ingedeeld bij het Pantserinfanteriebataljon. Voor de vervulling van zijn dienstverband wordt Tom naar Afghanistan gezonden, in het kader van de Nederlandse deelname aan de International Security Assistance Force (ISAF). Deze internationale missie is in eerste instantie opgezet om de Afghaanse bevolking te ondersteunen in de wederopbouw van hun door oorlog geteisterde land. Niet alleen de Amerikaanse interventie die in oktober 2001 volgde na de aanslagen van 11 september, maar ook het Taliban-regime daarvoor, de burgeroorlog en de interventie van de Sovjet-Unie in de jaren zeventig hadden diepe, permanente schade achtergelaten in Afghanistan.
De internationale troepenmacht van ISAF wordt eerst in Kabul, maar later in heel Afghanistan ingezet en raakt spoedig verzeild in een gewapend conflict met terugkerende Taliban-troepen en andere militante groeperingen. De Nederlandse troepen worden met name in de centrale provincie Uruzgan ingezet.
In juli 2007 raakt Tom tijdens patrouille op een drukbezochte bazaar in Deh Rawod ernstig gewond aan zijn hoofd, nadat daar een bloedige zelfmoordaanslag heeft plaatsgevonden. Naast de dader komen daarbij zeventien Afghanen, onder wie twaalf kinderen, om het leven. Tom en drie andere gewonde Nederlandse militairen worden met spoed behandeld in een hospitaal. Buiten bewustzijn en in kritieke toestand wordt hij overgebracht naar het Centraal Militair Hospitaal in Utrecht. Daar bezwijkt hij aan zijn verwonding op 12 juli 2007. Tom is 24 jaar geworden en wordt thuis in Berkel-Enschot begraven.

Kevin van de Rijdt (1983-2009)
Kevin wordt geboren op 22 maart 1983 in Venray en studeert in Tilburg. Hij gaat in dienst bij de Koninklijke Landmacht en wordt opgeleid tot commando. Voor de vervulling van zijn dienstverband wordt Kevin naar Afghanistan uitgezonden, in het kader van de Nederlandse deelname aan de International Security Assistance Force (ISAF).
In de ochtend van 6 september 2009 is Kevin met een kleine patrouille in de Helmand-vallei voor een geheime missie, middenin door de Taliban gecontroleerd gebied. Daar lopen ze in Deh Rawod, nabij Tarin Kowt, plots in een hinderlaag. Kevin, als scherpschutter in de eerste linie, wordt dodelijk getroffen. Met gevaar voor eigen leven wordt zijn lichaam door zijn kameraden vervolgens uit de gevechtszone gehaald en binnengebracht in Kamp Holland. Hij wordt terug naar huis gevlogen en gecremeerd. Conform zijn laatste wens worden zijn assen verstrooid in de Noordzee aan het strand bij Domburg.
Kevin is 26 jaar geworden. Hij is de eerste Nederlandse commando die is gesneuveld sinds de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd.

© 2015 Veteranen Platform – van Veteranen voor Veteranen