Doorn, 23 augustus 2021

— Als bestuur van het VP realiseren wij ons dat de huidige ontwikkelingen in Afghanistan tot veel frustratie, woede en ongeloof kunnen leiden. Veel veteranen vragen zich terecht af of hun offers het allemaal wel waard zijn geweest. Uiteraard is het aan iedereen persoonlijk om daar zijn/haar mening over te vormen. Onderstaand willen we graag de persoonlijke mening van onze voorzitter, ltgen bd Hans van Griensven, met u delen. Hij was in 2007 ingezet als C-TFU en is uiteraard zelf ook geconfronteerd met de zingevingsvraag. We realiseren ons dat niet iedereen hetzelfde erover zal denken, maar de verschillende invalshoeken kunnen wel helpen om je eigen beeld te vormen. —

Of onze inzet in Afghanistan zinvol is geweest? Absoluut wel!! De oorspronkelijke doelstelling na 9/11 was om er voor te zorgen dat Afghanistan geen uitvalsbasis meer zou zijn voor terroristen als het Al-Qaeda van Bin Laden (gehaald). Nederland wilde een serieuze rol op het wereldtoneel spelen en moest daarvoor ook haar verantwoording nemen, haar ‘fair share’ (gehaald, we schoven tijdelijk aan bij de G20). We wilden aantonen dat onze krijgsmacht ook op het hoogste geweldsspectrum haar mannetje/vrouwtje kan staan. Meer dan bewezen; internationaal gerespecteerd! (gehaald). We wilden het volk van Afghanistan helpen een democratie te bouwen met een beter toekomstperspectief en meer welvaart. In 20 jaar hebben we veel bereikt, sterftecijfers naar beneden gebracht, economie ontwikkeld, welvaart verhoogd, infrastructuur verbeterd, onderwijssysteem verbeterd, rechtspraak ontwikkeld, veiligheidsstructuren (politie en leger) gebouwd, mensen een keuze gegeven, een hele generatie opgegroeid in relatieve vrijheid. Dat deden we langs de lijnen van Development, Diplomacy en Defence (3D’s). Het was nog niet af. Misschien zijn de Afghanen daar nog niet aan toe. Misschien moeten we Afghanistan aan de Afghanen laten, zodat zij het zelf vorm kunnen geven, zoals ze dat al eeuwen doen, ‘with a little help of their friends’. Onze krijgsmacht heeft op verschillende fronten bewezen een zeer capabel instrument van de Nederlandse regering te zijn.

Begrijp me goed, ook ik baal vreselijk van de huidige situatie en maak me grote zorgen, maar onze inzet over de afgelopen 20 jaar was niet zinloos.

Mijn gedachten gaan naar hen die het hoogste offer brachten en hun nabestaanden. Als je gelooft in wat je doet, is het altijd zinvol. Zij deden dat.

We made it happen.

© 2015 Veteranen Platform – van Veteranen voor Veteranen