Sergeant der eerste klasse Robert Donkers

Krijgsmachtdeel: KL

Uitzending: Afghanistan

In de gemeenteraad van Halderberge besloten om het viaduct Overesselijk, gelegen aan de A17 tussen Oud Gastel en Oudenbosch, te vernoemen naar de omgekomen militair Sergeant der eerste klasse Robert Donkers.

Op initiatief van de Stichting Coördinatie 75 jaar Vrijheid heeft het ministerie van Defensie en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat samen met het Veteranen Platform een plan ontwikkeld om bruggen en viaducten te vernoemen naar de militairen die tijdens hun inzet voor vredesmissies, vanaf de VN-missie in Korea, zijn omgekomen. In het gehele land zullen de komende jaren viaducten vernoemd gaan worden. Ook Robert Donkers (geboren te Oudenbosch op 25 maart 1974 kwam niet thuis van zijn Uruzgan-missie. Hij overleed op 6 april 2007 toen hij tijdens een patrouille onder zijn voertuig terecht kwam.

Met instemming van de nabestaanden en gemeente Halderberge wordt de naam van Robert Donkers op het viaduct over de A17 bij de afslag Oud Gastel/Borchwerf vermeld. Het viaduct krijgt de naam “Sergeant der 1e klasse Robert Donkers”. Hiermee biedt dit object een passende en blijvende herinnering aan hen die zich onvoorwaardelijk voor de vrijheid en veiligheid van anderen hebben ingezet.

Robert Donkers (6 april 2007)

Robert is geboren op 25 maart 1974 te Oudenbosch. Tijdens zijn uitzending in Afghanistan (Uruzgan) is hij op 6 april 2007 om het leven gekomen. Die bewuste dag was hij samen met zijn eenheid op patrouille. De tocht ging over zand- en grindpaden langs een rivier. Op een bepaald moment begon de grond onder zijn voertuig te zakken waardoor het voertuig kantelde en op de zij terecht kwam. De commandant van Robert reed achter hem en zag het gebeuren. Onmiddellijk werd hulp verleend en gezocht naar alle inzittenden. Het was al snel duidelijk dat Robert onder het voertuig terecht was gekomen. Met man en macht werd het voertuig van Robert afgehaald. Collega’s hebben nog geprobeerd Robert te reanimeren. De hele rit naar Kamp Holland werd gepoogd eerste hulp verleend, het mocht helaas niet baten. In het hospitaal werd door een arts vastgesteld dat Robert aan zijn verwondingen was overleden. Het stoffelijk overschot is kort na het ongeval overgebracht naar Nederland, waar Robert gecremeerd is. Hij laat echtgenote Mira, zoon Stan, ouders en broer Edward achter. Zijn echtgenote Mira was zwanger ten tijde van het ongeval waardoor Stan zijn vader helaas niet meer heeft leren kennen.

Robert Donkers