Soldaat der 1e klasse Jeffrey Broere

Krijgsmachtdeel: KL

Uitzending: Bosnië

Op 19 januari 2023 heeft het College van B&W van Arnhem besloten om een viaduct van het verkeersplein Waterberg te vernoemen naar de omgekomen militair Soldaat der 1e klasse Jeffrey Broere.

Vorig jaar was het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd van de Duitse bezetter. Op initiatief van de Stichting Coördinatie 75 jaar Vrijheid heeft het ministerie van Defensie en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat samen met het Veteranen Platform een plan ontwikkeld om bruggen en viaducten te vernoemen naar de militairen die tijdens hun inzet voor vredesmissies, vanaf de VN-missie in Korea zijn omgekomen. In het gehele land zullen in de komende jaren viaducten vernoemd gaan worden. Ook Jeffrey Broere, geboren te Gouda op 1 april 1974, militair en inwoner van Lekkerkerk kwam niet thuis van zijn Unprofor-missie. Hij overleed op 29 maart 1995 te Simon Han (Bosnië-Herzegovina) aan zijn verwondingen ten gevolge van een aanval met mortiergranaten.
Jeffrey was gelegerd op de Oranje Kazerne in Schaarsbergen. Met instemming van de nabestaanden wordt de naam van Jeffrey Broere op het viaduct van het verkeersplein Waterberg vermeld. Het viaduct krijgt de naam ‘Soldaat der 1e klasse Jeffrey Broere‘. Hiermee biedt dit object een passende en blijvende herinnering aan hen die zich onvoorwaardelijk voor de vrijheid en veiligheid van anderen hebben ingezet.

Jeffrey Broere (29 maart 1995)

Jeffrey is geboren op 1 april 1974 te Gouda en was bij overlijden woonachtig in Lekkerkerk. Op 29 maart 1995 wordt de observatiepost waarin Jeffrey zich bevond, beschoten door mortiergranaten. Na de eerste inslag, vlak voor de observatiepost, gaf de commandant van Jeffrey opdracht aan zijn collega’s om te verplaatsen naar de bunker in de directe omgeving. Toen Jeffrey zich naar de bunker verplaatste, volgde een 2e inslag waardoor Jeffrey gewond raakte. Na eerste hulp werd hij in een pantserrupsvoertuig afgevoerd naar een Noors Militair hospitaal. Tijdens het transport is hij aan zijn verwondingen overleden. Het stoffelijk overschot is na zijn overlijden overgebracht naar Nederland. Jeffrey is begraven op de gemeentelijke begraafplaats te Lekkerkerk.

Jeffrey Broere